Сите игри не се креирани подеднакво. Оваа мантра е вистинита кога станува збор за блек џек, без разлика дали е игра во казино или онлајн. Постојат неколку варијанти на правила на блекџек.

Кога првпат ќе се приближите до масата за блек џек (или онлајн лобито), ќе видите плакат или потпис со специфичниот сет на правила за таа маса. Постојат многу различни начини на кои казиното може да избере како да ја води играта блек џек и важно е да знаете што се тие за да можете да ја изберете масата што најдобро одговара на вашиот стил. Овие различни варијанти на правила на блекџек можат да влијаат на начинот на кој се игра играта, брзината на игра и што е најважно на предноста на казиното.

Еве ги трите најчести варијанти на правила на кои ќе треба да обрнете внимание.

Правила на блекџек
Правила на блекџек

Број на палуби во игра

Двете главни опции што ќе ги имате овде се блек џек со една палуба и блек џек со повеќе палуби. Работ на куќата ќе биде малку повисок во блек џек со една палуба и затоа не се нуди во многу казина. Експертските бројачи на картички полесно можат да ги искористат предностите и поради таа причина многу играчи ќе се оддалечат од тоа. Од гледна точка на забавата, дилерот исто така мора често да ги меша картите, така што брзината на игра ќе биде значително побавна.

Dealer’s Soft 17

Како што знаете од делот за основите, ако имате 17 со кец, тоа се смета за „мека 17“, и имате опција да удрите или да застанете на него. Казината не сакаат нивните дилери да донесуваат какви било одлуки, туку повеќе би сакале да дејствуваат роботски или буквално исто секој пат. Поради оваа причина, табелите се означени дека дилерот или ќе удри на мека 17 или ќе застане на мека 17, секој пат. Најпопуларните казина ќе имаат дилерот секогаш да стои на soft 17, но треба да обрнете внимание за да видите дали некој не го прави тоа. Работ на куќата малку се зголемува ако на дилерот му е наложено да удри на мека 17.

Исплата за Блек Џек

Ова е дефинитивно големо нешто на кое треба да се обрне внимание. Казината или ќе плаќаат блек џекови со стапка од 3:2 или 6:5. Што значи тоа? Ајде да погледнеме пример и како тоа ќе влијае на вас:

Се обложувате со 10 долари и ви делат блек џек во две казина. Казиното А плаќа 3:2, а казиното Б плаќа 6:5.

Во казиното А, ќе ви бидат платени 15 долари за вашата победничка рака.

Во казиното Б, ќе ви бидат исплатени 12 долари за вашата победничка рака.

Можете брзо да видите колку е важно да се добие стапка од 3:2 на блек џекови, секако ако тоа е можно.

Иако ова се трите најважни варијанти на правила, има уште неколку кои казината ќе ги понудат, а кои можат да влијаат на вашето искуство. Тие вклучуваат удвојување, удвојување по поделба, повторно разделување и сл. Знаењето е моќ!