Како и кај многу други познати игри, така и во блекџекот постојат и други верзии, односно повеќе видови блекџек кои им даваат на играчите подобри шанси за победа.

Затоа, сега ќе се обидеме да ви презентираме некои алтернативни верзии или видови блекџек и ќе ги објасниме специфичните правила и предности што ги издвојуваат од онаа стандардна верзија на играта што повеќето луѓе ја знаат и ја сакаат.

1 – Класичен Блек Џек

Без разлика дали се работи за физичко или онлајн казино, класичниот блек џек останува најпопуларната форма на игра и тоа во повеќето делови од светот.

Не правете грешка во врска со тоа, оваа верзија е омилена кај играчите, па и кај оние најпознати “коцкари” со добра причина. Работ на куќата е низок, правилата се релативно лесни за брзо прифаќање и е посоцијален отколку покер.

Како што споменав, работ на куќата е низок. Важно е да се препознае дека само затоа што ја гледате таа многу привлечна бројка од 0,5%, не мора да значи дека ја користите во целост.

Добрата вест е дека не е особено тешко да се научи кои треба да бидат вистинските потези, но потребно е малку вежбање. Како што веќе кажавме, од сите видови блекџек, класичниот е најпопуларен.

2 – Европски Блек Џек

Слично на рулетот, постои европска верзија на блекџек. Исто како и рулетот, европскиот блекџек нуди малку подобри шанси за играчите од американскиот (или генерално стандардниот).

Прво, европскиот блекџек обично се игра со два шпила карти. Ова значи дека картите се попредвидливи од другите верзии на блекџек кои вклучуваат половина дузина или повеќе шпилови во една игра.

Друга компонента на европскиот блек џек што го прави поповолен за играчите е дилерот на софт 17.

Уште неколку квалитети кои го издвојуваат европскиот блек џек се: блекџек од дилер против блекџек на играчи резултира со нерешено или туркање. Играчите можат само да удвојат кога нивните картички покажуваат 9, 10 или 11. И конечно, блек џековите се плаќаат 3:2.

Кога ќе направите математика (ќе ве поштедам од равенките), резултатот покажува дека предноста на куќата во европскиот блек џек е 0,39%. Со други зборови, тоа е околу 20% пониска од класичниот блек џек.

Ако сте искусен блек џек играч и сакате да пробате нешто ново, би препорачал да ја проверите оваа верзија на играта.

Видови блекџек
Видови блекџек

3 – Face UP 21

Со Face UP 21 им дава голема моќ во рацете на играчите, а истовремено отстранува некои од предностите на куќата.

Во оваа верзија на блекџек, двете карти на дилерот се делат и се прикажуваат свртени нагоре. Се подразбира дека можноста да се видат две карти наместо само една, на играчите им дава огромен увид во тоа како треба да се обложуваат во текот на раката.

За жал, не се сите вести добри вести за играчите кога станува збор за оваа игра. На пример, дилерот погодува софт 17 – дилерот го победува играчот.

Слично на европскиот блекџек, во Face Up 21 играчите можат само да удвојат на 9, 10 и 11.

Куќниот раб на оваа верзија на играта е 0,69%, што ја прави најлоша на листата до овој момент. Иако севкупниот раб на куќата може да биде помал, ако ја приспособите вашата стратегија за обложување во согласност со правилата од дилерот да ги покаже двете карти по делењето, тоа сепак може да биде подобра опција од класичниот блек џек.

4 – Блекџек за совршени парови

Ова е еден од поинтересните видови блекџек. За оние играчи кои мислат дека одличната стратегија за обложување е поважна од одличната стратегија за играње, овој вид на блекџек нуди единствена можност за големи победи.

Блекџек за совршени парови ги има истите правила како класичниот блекџек. На почетокот на секоја рака, играчите можат да направат дополнителен страничен облог. Овој страничен облог е облог за тоа дали првите две карти што ќе ви бидат поделени ќе бидат со ист број или не.

Можеби се прашувате: „Обложувањето на две карти да бидат исти изгледа како нереално, каква е исплатата ако ризикувам? Па … мило ми е што прашавте.

Ако вашиот пар е кои било две карти со иста вредност, ќе ве исплатат со 5:1. Ако двете карти се со иста вредност, иста боја, ќе ве платите со 10:1. Големата добивка на џекпот доаѓа ако двете карти се ист ранг, иста бројка иста боја (имајте на ум дека се користат повеќе шпила, така што ова е можно). Ако постигнете „Совршен пар“, добивате исплата 30:1.

Причината поради која што сум толку голем љубител на оваа верзија е затоа што тоа е обичен блекџек со можност да преземам малку поголем ризик на страна, кој може многу да се исплати, а не се губи премногу. Секој кој е запознаен со класичниот блекџек нема да мора да се подложи на никакво дополнително учење, бидејќи правилата овде се едноставни.

5 – Шпански 21

Веројатно најпопуларната алтернатива на класичниот блек џек е шпанскиот 21.

Во шпанскиот 21, сите карти „10“ се извадени. Можеби мислите дека ова ќе биде огромно засилување за работ на куќата, но правилата се наклонети во корист на играчите. Познато е дека Шпанскиот 21 е една од најпријателските игри за играчи што ќе ги најдете во казиното … дури и повеќе од класичниот блек џек.

Имајте на ум дека правилата варираат од казино до казино, но повеќето следат стандардна процедура.

Сега да навлеземе во посложените правила кои им даваат предност на играчите.

Дозволено е повторно раздвојување, вклучително и асови, што на играчите им дава одлична можност да ги максимизираат добивките. Понатаму, играчите можат да го удвојат бројот на поени по кој било дел од картите. Тие дури можат да се удвојат по разделувањето.

Следната област на шпанскиот 21 што го прави толку популарен е уникатната структура на исплата. Имајте на ум дека овие не се исти во секое казино, но ќе ги изложам најчестите.

21 со пет карти се исплаќа 3:2.

Шест-карти 21 се исплаќа 2:1

Седум-карти 21 се исплаќа 3:1.

678 и 777 мешано одело се исплаќа 3:2. Ако се исти, се исплаќа 2:1.

Има една голема возбудлива компонента за исплата на шпанскиот 21. Ако играчот има 777, на играчот му се плаќа бонус од 1.000 долари. Ако играчот се обложил повеќе од 25 долари на почетокот на раката, ова се искачува до 5.000 долари.

Во зависност од тоа како играте, хаусот на шпанскиот 21 е некаде околу 0,38%, што го прави најнизок на листата. Негативната страна е што во зависност од некои куќни правила, може да биде околу 0,78%, што би ја направило не толку привлечна како некои од другите игри на списокот.