Броење на карти во блекџек

Броење на карти во блекџек
Броење на карти во блекџек

Делумно благодарение на неколку холивудски филмови, луѓето постојано прашуваат што е броење на карти во блекџек, дали е легално и како може да им помогне да победат.

Пред неколку години, неколку математичари од МИТ (Технолошкиот институт во Масачусетс) дојдоа до систем кој ефективно ќе ја одземе предноста на казиното и ќе му ја даде победничката предност на играчот. Наречена како MIT Blackjack Team, оваа група во неколкуказина успеа да освои неколку милиони долари со нивната математички водена стратегија.

Броење на карти во блекџек е систем на следење колку повисоко рангирани карти и колку послабо рангирани карти останале кај дилерот. Откриле дека колку повеќе високи картички остануваат, толку се поголеми шансите да добиете блек џек, што значело поголема исплата. Следејќи ги овие информации, тие можеа стратешки да се обложуваат на повисоки износи кога ќе останеа повисоки карти. Има уште многу, но ова беше основата на стратегијата и беше многу ефективна.

Технички, тие не кршеа никакви правила или закони правејќи го ова, но казината не беа задоволни. Со оглед на тоа што казината имаат право да одбијат услуга на било кој од која било причина, тие почнаа да им забрануват влез на луѓето за кои се сомневаа дека бројат картички. Се уште се шпекулира дека бројачите на картички играат по казината, но не можеме да бидеме целосно сигурни.

Прашањето од милион долари, дали ви е дозволено да броите картички во казино? Технички, броењето картички НЕ е нелегално. Како што е кажано, ако ве фатат додека го правите тоа, најверојатно ќе ве исфрлат од казиното и ќе ви забранат да се вратите. Казината добија многу нови технологии и системи за фаќање на бројачи на картички. Со текот на годините, тие го виделе речиси секој трик и не се изненадуваат лесно. Силно би ве советувале против тоа, но повторно, технички тоа не е нелегално.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*